Bakgrund

Maud Karlsson är utbildad på Balettakademin i Stockholm och for efter avslutad utbildning till New York. Där hade hon en intensiv karriär  som dansare i 11 år  - bl a 5 år med Donald Byrd/The Group - www.spectrumdance.org. (Bilden till höger är från The Met out of doors/New York med Donald Byrd/The Group).
I New York började hon även att undervisa och koreografera och har gjort ett flertal föreställningar och
nattklubbsshower med professionella dansare och musiker samt med amatörer.

Efter att ha kommit tillbaka till Sverige började Maud skriva poesi som till slut mynnade ut i föreställningen Tvekar, väljer, kastar mig i. Den visades på Dansens Hus/Blå Lådan och ledde till en rad uppdrag på konstutställningar och vid konferenser runt om i landet. Där var skräddarsydda och platsspecifika produktioner av främsta intresse och företaget MaudsArt bildades.

Under ovanstående period, utvecklades Mauds uttryckssätt och produktionerna kom att innehålla dans, text och röstkompositioner. Ibland liknar de installations- och performancekonst och inget rum eller situation är - för henne - för litet, stort eller begränsande för att skapa scenkonst. Sedan 1999 har hennes produktioner visats på en mängd olika platser, från norr till söder, på konsthallar, konferenser, teatrar och i slottsparker. För mer specifika platser, läs gärna var under Historik.

2009 gjorde hon sin första kortfilm - Another way of saying it - till LMS (Lärarna för moderna språk) och deras årskonferens. Det väckte ett stort intresse för filmskapandet och hon har fortsatt med flera kortfilmer. I produktionen Les trois femmes som hade premiär 2012 på Uppsala Stadsteater och som turnerat via Dansnät Sverige, visades flera film/bildprojektioner. Hon har även gjort beställnings film till bla SPV (Statens tjänstepensionsverk).

Maud har undervisat sedan 1985 och möter idag professionella, studerande och amatörer via företag, skolor eller institutioner med dans, yoga och inspirationsdagar och är en omtyckt pedagog.

Under flera år har Maud stöttats av Uppsala Kommun, Kultur och Bildning samt Konstnärsnämnden och 2012 erhöll hon ett arbetsstipendium från Uppsala kommun.
Maud samarbetar med kollegor i
New York och hennes intresse är att dela med sig av sina yrkeskontakter till Uppsala och Sverige via Dansfiket och andra konstproduktioner.


© Maud Karlsson 2015